Nu geopend
In 2022 zetten we de bloempjes (soms letterlijk) buiten. Na een lange periode van open en sluiten vanwege de coronapandemie, konden we vanaf eind januari weer in volle vaart vooruit.
Alleen in januari 2022 was het museum nog even op slot vanwege de pandemie. Daarna gingen en bleven de deuren wagenwijd open. Met verschillende presentaties, pop-upactiviteiten, samenwerkingen, verrassende activaties en schoolprogramma’s liet het museum een brede doelgroep blijvend bijzonder kijken naar alledaagse onderwerpen.
Twee dagen, 60 vrijwilligers, alle collega’s, kunstenaar Benjamin Li, 240.000 bloemblaadjes en evenveel spelden: half april 2022 haalden het LAM alles uit de kast om het eerste museale bloemenmozaïek ooit te maken. Samen met Benjamin Li vertaalden we een eigentijds kunstwerk naar een traditioneel mozaïek met bloemblaadjes uit de streek.
‘Fantastisch dat we via het BloemenMozaïek evenement onze foodartcollectie aan deze prachtige ambachtelijke traditie kunnen koppelen.’
Op maandag Tweede Pinksterdag 6 juni was het LAM museum extra geopend. En hoe. In en rondom het museum wandelden de Coole Types van kunstenaars Guda Koster & Frans van Tartwijk. Op het hele landgoed zag je surrealistische figuren op je pad, figuren die je na wilde kijken, waarvoor je even stil bleef staan.
De sculpturen van Guda Koster en Frans van Tartwijk zitten vol speelse vormen en humor. Een gewoon mensfiguur, met een heel bijzonder en nieuwsgierigmakend uiterlijk.
In maart en november 2022 opende het museum speciaal zijn deuren voor de personeelsleden van supermarkt Dirk en hun families. We prikkelden een brede doelgroep bijzonder te kijken naar alledaagse dingen zoals eten, drinken en winkelen.
Bijzonder kijken naar dingen waar je elke dag mee werkt.
Het LAM museum was in 2022 weer hoofdsponsor van This Art Fair, een bruisende kunstbeurs waar kunstenaars zélf hun werk verkopen. Startende kunstenaars worden door het LAM museum financieel ondersteund in hun stand kosten. Het ontwikkelingsprogramma This Works wordt mede mogelijk gemaakt door het museum. Tijdens de beurs reikte het LAM de Art Entrepreneur Award uit, een kunstenaarsprijs die nu eens niet over de kunst gaat, maar over de ondernemerskwaliteiten van de maker. Nadat het publiek van tevoren gestemd had op hun favoriete This-kunstenaar, bezocht een mystery jury de 5 kunstenaars met de meeste stemmen. De jury bestond uit kunstenaar Koos Buster, ondernemer Ali Ahmed en LAM Kijkcoach Wies van Beek. Domenique Himmelsbach de Vries (1983) werd als winnaar gekroond. Hij won een geldbedrag van 2.500 euro en krijgt een speciale plek op de volgende editie van This Art Fair. Voorafgaand aan de beurs organiseerde het LAM museum een workshop voor betrokken kunstenaars en Kijkcoaches van het LAM museum. Via technieken uit het debat leerden deelnemers de standpunten van anderen beter te begrijpen en daarop in te spelen.
Het LAM museum in Amsterdam.
Begin september 2022 stonden 5 onweerstaanbare XXL patatbakjes van theatergezelschap Tryater rondom het LAM museum. De frietjes waren eruit gelaten zodat bezoekers en wandelaars erin konden liggen. In elk van de 5 frietbakjes hoorde je hoe gewone mensen op zoek zijn naar geluk via snacks, shoppen en andere ervaringen.
Als een frietje in een patatbakje luisteren naar de quilty pleasures van anderen.
Na de succesvolle XXL frietbakken trakteerde het LAM museum wandelaars en bezoekers op eind september 2022 op levend stillevens. Van zichzelf. Vrienden en families trokken de voedselpakken aan van de Rotterdamse studio Maky en gingen op de foto als levend stilleven. Het portret kregen ze direct mee naar huis.
Een stilleven van jou en jouw familie - een foto om in te lijsten!
In de herfstvakantie van 2022 bekeken én proefden bezoekers kunstwerken. Met Proef een kunstwerk voegde het museum zelf ontwikkelde smaken toe aan de kunstwerken. Bezoekers ervaarden dat je nooit objectief kijkt. Wat je ruikt, voelt, met wie je bent en wat je proeft, beïnvloedt wat je opvalt.
Wat doet smaak met je ogen?
In de aanloop naar en in de kerstvakantie was het feest aan tafel in het LAM museum. Bezoekers dekten hun eigen feesttafel in de getekende ‘huiskamer’ van het museum, vol met details uit de kunstwerken. Heel wat families, stellen en andere bezoekers dekten hun perfecte feesttafel en gingen op de foto. De gerechten, drankjes en andere ‘props’ verwezen naar het project met kunstenaar Bart Eysink Smeets, dat gelijktijdig plaatsvond in het museum. Voor thuis maakte het museum een placemat met de getekende tafel die doormiddel van knippen en plakken gedekt en gepersonaliseerd kon worden.
Hoe vier jij feest aan tafel?
1525 leerlingen van groep 5 t/m 8 ontdekten het LAM in 2022. Tijdens de exclusieve schoolprogramma’s werden de leerlingen opgeleid tot LAM-trainee en LAM-expert. Met de uiteindelijke LAM-expertkaart, krijgen de scholieren een leven lang vrije toegang tot het museum. In 2022 gingen de Kijkcoaches ook naar de scholen toe. Met het programma Kijkcoach in de klas laat het museum leerlingen nog een keer extra bijzonder kijken naar gewone dingen. Kinderen ervaren dat de bijzondere blik die ze vanuit het museum kennen, ook toepasbaar is búíten het museum. 675 leerlingen ervaarden Kijkcoach in de klas.
Scholieren worden kijkexperts
Smaakt het naar meer? Scroll door nog meer hoogtepunten uit onze nog jonge geschiedenis.
scroll verder
scroll verder
Ze zeggen dat iedereen een soulmate heeft; een persoon waarbij alles op z’n plek valt. Zou dat ook voor de kunst gelden? Is er een kunstwerk dat jóu laat shinen? Wij geloven van wel.
scroll verder
Keukenhof 14
2161 AN Lisse
Postbus 224
2170 AE Sassenheim
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
Met veel dank aan
& onze bezoekers
© LAM museum - Alle rechten voorbehouden.