De Nederlandse Kunstenaar Folkert de Jong (1972) maakte speciaal voor het LAM museum een nieuwe versie van de beroemde Venus van Sandro Botticelli (1445 – 1510).
Nu gesloten
De Nederlandse Kunstenaar Folkert de Jong (1972) maakte speciaal voor het LAM museum een nieuwe versie van de beroemde Venus van Sandro Botticelli (1445 – 1510).
Dea Consumptia, Godin van de Consumptie, zoals de Venus van Folkert de Jong heet, is een 265 cm hoge sculptuur gemaakt van alledaagse bouwmaterialen zoals epoxy, polyurethaanschuim en Styrofoam. Ze heeft een onregelmatige huid en herrijst uit een plastic soep. ‘Ik wil met dit kunstwerk de consumptie van vrouwelijke schoonheid bekritiseren’, zegt Folkert de Jong.
Rond 1483 schilderde Sandro Botticelli De Geboorte van Venus. Volgens de legende zou Venus, de godin van de liefde, geboren zijn uit zeeschuim, en aankomen op een schelp op het strand van Cyprus. Ze is voor veel mensen nog altijd hét symbool voor schoonheid. In het Italiaanse Uffizi museum trekt het originele schilderij elke maand duizenden bezoekers. Fotografen, modeontwerpers en popsterren laten zich graag door het uiterlijk van de godin inspireren.
De Venus van Botticelli probeert haar naaktheid te bedekken met haar handen en lange golvende haren. Volgens kunstenaar Folkert de Jong is het een schaamteloze weergave van de jonge vrouw als lustobject. ‘Sandro Botticelli maakt ons als kijker medeplichtig aan een soort van gedwongen striptease’, zegt Folkert. ‘Zoals reclame ons verleidt tot het kopen van luxegoederen en andere spullen, zo zet het schilderij van Botticelli ons aan tot het consumeren van uiterlijke schoonheid.’
Folkert de Jong staat bekend om zijn typische materiaalgebruik. Hij werkt met alledaagse materialen uit de bouw zoals purschuim. Dea Consumptia, het beeld van het LAM museum, is gemaakt van epoxy, polyurethaanschuim en Styrofoam. De materialen komen uit de chemische industrie en zijn schadelijk voor het milieu. ‘Deze onethische materialen zie ik als het marmer van nu.’ De materialen worden gebruikt voor het isoleren van huishoudelijke apparatuur, scheepsbouw en architectuur. ‘Zonder dat we het doorhebben zijn ze overal om ons heen.’
Benieuwd naar hoe Folkert de Jong dit beeld maakte? Bekijk de tweedelige korte docu van Misha Buwalda.
De collectie kunstwerken uit het LAM museum hebben allemaal iets te maken met voedsel & consumptie. Heel gewone onderwerpen, maar dan bijzonder in beeld gebracht. Na een bezoek aan het museum, kijk je voor altijd anders naar je dagelijks leven.
scroll verder
scroll verder
Ze zeggen dat iedereen een soulmate heeft; een persoon waarbij alles op z’n plek valt. Zou dat ook voor de kunst gelden? Is er een kunstwerk dat jóu laat shinen? Wij geloven van wel.
Keukenhof 14
2161 AN Lisse
Postbus 224
2170 AE Sassenheim
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
10:00 -
17:00
Met veel dank aan
& onze bezoekers
© LAM museum - Alle rechten voorbehouden.